PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY podczas organizacji przyjęć wesel. |
Autor |
Wiadomość |
WIDEOFILM
Krzysztof
Wiek: 64 Dołączył: 09 Lis 2007 Posty: 14 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2009-10-18, 19:03 PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY podczas organizacji przyjęć wesel.
|
|
|
PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY,KTÓRE
POWINNY BYĆ PRZESTRZEGANE PRZY
ORGANIZACJI PRZYJĘĆ PRYWATNYCH
1.Wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj
na przykład: serki na zimno,torty z kremami przygotowanymi
z surowych jaj,majonezy,tatar z jajkiem.Niedopuszczalne jest
stosowanie jaj stłuczek.
2.Jaja używane do potraw,ciast,klusek itp. dokładnie myć przed
wybiciem i wyparzać przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
3.Dania garmażeryjne typu: sałatki jarzynowe,ryby w galarecie,
nóżki w galarecie,potrawy z mięs mielonych/pasztety,rolady,klops/
wyroby podrobowe bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać
w lodówce.
4.Przechowywać surowe mięso,kurczaki i jaja w domowych lodówkach
na oddzielnych półkach izolując je od gotowych potraw poprzez
szczelne opakowanie.
5.Wszytkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców
wiadomego pochodzenia możliwie jak najkrócej przed przyjęciem.
/mięso wyłącznie badane weterynaryjnie/
6.Sprzęt i narzędzia używane do czyszczenia warzyw,ryb,podziału mię-
są kurcząt po zakończeniu tych czynności dokładnie umyć,wyparzyć
Sprzętu niewyparzonego nie wolno używać do porcjowania gotowych
wyrobów.j
7.Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadają-
cych liczbie gości,tak aby nie były one spożywane przez kilka dni.
8.Wszystkie potrawy łatwo psujące przechowywać wyłącznie w czys-
tych i sprawnych lodówkach w temp od 0 st. do +4 st.C
9.Przy przygotowywaniu przyjęcia przestrzegać skrupulatnie higieny
osobistej, sprzętu, urządzeń i pomieszczenia kuchni
OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce,mieć zakryte
włosy,zabezpieczyć własną odzież czystym fartuchem roboczym.Potraw
nie mogą przygotowywać osoby chore zwłaszcza na choroby układu
pokarmowego.Osoby pracujące bezpośrednio z żywnością winny
legitymować się ważną książeczką zdrowia.
W pomieszczeniu kuchennym należy zachować czystość,nie gromadzić
odpadków,nie dopuszczać do przebywania zwierząt domowych
jak psy lub koty.
OPRACOWANIE: WSSE Lublin |
|
|
|
|
panna
Dołączyła: 22 Wrz 2010 Posty: 83 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2010-10-19, 23:04
|
|
|
Zauważcie, że nie tylko podczas wesel jest praktyką przygotować kilka dni wcześniej niektóre potrawy, które podaje się niezbyt świeże. |
|
|
|
|
Monis
Dołączyła: 01 Wrz 2010 Posty: 51 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-10-21, 21:02
|
|
|
jeśli nie zamawia się jedzenia z jakiejś firmy, to trzeba trafić na dobrą restaurację, czy gdzie przygotowujemy wesele. a często jest tak, że te firmy chcą iść po kosztach, czyli po jakości posiłków. zatrucia pokarmowe są częste po weselach niestety... |
|
|
|
|
WIDEOFILM
Krzysztof
Wiek: 64 Dołączył: 09 Lis 2007 Posty: 14 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2010-10-21, 21:07
|
|
|
Monis napisał/a: | zatrucia pokarmowe są częste po weselach niestety... |
Zależy w jakich miejscach są te wesela robione.
Tylko media jakoś niechętnie to nagłaśniają. |
|
|
|
|
panna
Dołączyła: 22 Wrz 2010 Posty: 83 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2010-10-24, 21:18
|
|
|
Mi chodzi głównie o potrawy, ciasta przygotowywane przez znajome kucharki, rodzinę. Dużo do gotowania to rozdziela się na kilka dni. |
|
|
|
|
aśka1
bombelekk
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Mar 2014 Posty: 136 Skąd: hajnówka
|
Wysłany: 2014-04-21, 09:33
|
|
|
kiedys zawozilam cos dla znajomych na sale patrze a tam szok o godzinie 9 na stole stoi mizeria:/a na niej muchy o zgrozo:(na weselu nie moglam nic tknąć:/robilo mi sie nie dobrze:/ |
|
|
|
|
Iwonka
Dołączyła: 16 Sie 2011 Posty: 24 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-04-21, 20:50
|
|
|
aśka1 napisał/a: | kiedys zawozilam cos dla znajomych na sale patrze a tam szok o godzinie 9 na stole stoi mizeria:/a na niej muchy o zgrozo:(na weselu nie moglam nic tknąć:/robilo mi sie nie dobrze:/ |
Az dziwne, że to mogło mieć miejsce w ówczesnych czasach...nie zdziwiłabym się, gdyby były to wspomnienia z przed 30 lat, gdzie wesela robiło się w remizach...ale teraz...szok. |
|
|
|
|
aśka1
bombelekk
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Mar 2014 Posty: 136 Skąd: hajnówka
|
Wysłany: 2014-05-29, 18:47
|
|
|
no dokladnie:/ |
|
|
|
|
rozzmus
Dołączył: 12 Cze 2014 Posty: 2 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-06-12, 08:44
|
|
|
Zgadzam się , trzeba mieć zaufanie do osoby która nam przyrządza jedzenie na wesele. Najgorzej to w knajpach bo tam to wcześniej wszystko mrożą i to nie jest pierwszej świeżości na zabawie. |
_________________ tutaj darmowy internet |
|
|
|
|
polinka
Dołączyła: 09 Sty 2015 Posty: 23 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-01-09, 15:31
|
|
|
To zależy jakie miejsce wybierzesz, warto to wcześniej sprawdzić. Ja nie wyobrażam sobie, aby na moim przyjęciu było odmrażane jedzenie... |
_________________ abcslubu.pl - portal ślubny |
|
|
|
|
Wandzik
Wiek: 34 Dołączyła: 26 Paź 2015 Posty: 38 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-11-04, 10:43
|
|
|
"OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce,mieć zakryte
włosy" - no właśnie: a jak nawet pani Gessler gotuje z tymi lokami w rosole, to mi się słabo robi! |
_________________ Miłość chadza krętymi drogami, lecz zawsze trafia do celu |
|
|
|
|
metroz
Wiek: 36 Dołączyła: 23 Kwi 2014 Posty: 93 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2023-06-24, 11:29
|
|
|
Zminimalizuje ilość gości. Przyjęcie Zrob kameralne, jednodniowe. Najważniejsze by mieć dobry lokal - ładny sam w sobie, z dobra obsługa i pysznym jedzeniem. Drugi ważny punkt to dobra muzyka - przy ograniczonym budżecie DJ ale jakiś normalny, bez zbędnych gadżetów. Dobry fotograf. Fajne oświetlenie. Dużo swiec. Nie musisz mieć kwiatów. Ale postaw na jakość tych elementów, które wymieniłam wyżej.
Zbędne są wszelkie atrakcje, upominki.
Alkohole zamów w hurtowni http://www.alkoparty.pl/wina Jak tutaj. |
|
|
|
|
szrek
Dołączył: 10 Lis 2022 Posty: 32 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2023-08-26, 15:18
|
|
|
Wszędzie gdzie jest kontakt z żywnością, ale również w toaletach i łazienkach warto zainstalować dozowniki, które ułatwią zachowanie czystości i higieny. Pomijam obostrzenia związane z pandemią, które niejako wymogły na nas większą dbałość o czystość i higienę, to można zauważyć, że sami większą wagę przykładamy teraz do czystości. Idealnym partnerem jeśli chodzi o dobrej jakości dozowniki do mydła, papieru toaletowego, ręczników papierowych, środków czystości czy profesjonalnej chemii do sprzątania jest firma Eko Higiena, która kompleksowo wyposaży nie tylko gastronomię, ale też szkoły, urzędy czy placówki służby zdrowia. |
|
|
|
|
PannaNieMloda
Dołączyła: 22 Lis 2021 Posty: 1773 Skąd: Opolówek
|
Wysłany: 2024-03-31, 16:39
|
|
|
Wyszukuję sklepu, w którym znajdę kompleksową ofertę odzieży ochronnej dla pracowników mojej firmy, uwzględniającą różnorodne potrzeby dotyczące bezpieczeństwa i wygody noszenia. Czy ktoś mógłby polecić mi sklep, który oferuje wysokiej jakości produkty w przystępnych cenach? https://anco.com.pl/pl/c/Lekkie/323 co sadzicie o tej ofercie ? |
|
|
|
|
Tagi: zasady :: higiena :: brudy |
|