Ślubne - Forum - Weselne Strona Główna Ślubne - Forum - Weselne
Ślub i Wesele - Zorganizuj ten dzień z nam

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY podczas organizacji przyjęć wesel.

Poprzedni temat «» Następny temat
PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY podczas organizacji przyjęć wesel.
Autor Wiadomość
WIDEOFILM 
Krzysztof


Wiek: 64
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 14
Skąd: Lublin
  Wysłany: 2009-10-18, 19:03   PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY podczas organizacji przyjęć wesel.

PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY,KTÓRE
POWINNY BYĆ PRZESTRZEGANE PRZY
ORGANIZACJI PRZYJĘĆ PRYWATNYCH
1.Wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj
na przykład: serki na zimno,torty z kremami przygotowanymi
z surowych jaj,majonezy,tatar z jajkiem.Niedopuszczalne jest
stosowanie jaj stłuczek.
2.Jaja używane do potraw,ciast,klusek itp. dokładnie myć przed
wybiciem i wyparzać przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
3.Dania garmażeryjne typu: sałatki jarzynowe,ryby w galarecie,
nóżki w galarecie,potrawy z mięs mielonych/pasztety,rolady,klops/
wyroby podrobowe bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać
w lodówce.
4.Przechowywać surowe mięso,kurczaki i jaja w domowych lodówkach
na oddzielnych półkach izolując je od gotowych potraw poprzez
szczelne opakowanie.
5.Wszytkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców
wiadomego pochodzenia możliwie jak najkrócej przed przyjęciem.
/mięso wyłącznie badane weterynaryjnie/
6.Sprzęt i narzędzia używane do czyszczenia warzyw,ryb,podziału mię-
są kurcząt po zakończeniu tych czynności dokładnie umyć,wyparzyć
Sprzętu niewyparzonego nie wolno używać do porcjowania gotowych
wyrobów.j
7.Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadają-
cych liczbie gości,tak aby nie były one spożywane przez kilka dni.
8.Wszystkie potrawy łatwo psujące przechowywać wyłącznie w czys-
tych i sprawnych lodówkach w temp od 0 st. do +4 st.C
9.Przy przygotowywaniu przyjęcia przestrzegać skrupulatnie higieny
osobistej, sprzętu, urządzeń i pomieszczenia kuchni

OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce,mieć zakryte
włosy,zabezpieczyć własną odzież czystym fartuchem roboczym.Potraw
nie mogą przygotowywać osoby chore zwłaszcza na choroby układu
pokarmowego.Osoby pracujące bezpośrednio z żywnością winny
legitymować się ważną książeczką zdrowia.
W pomieszczeniu kuchennym należy zachować czystość,nie gromadzić
odpadków,nie dopuszczać do przebywania zwierząt domowych
jak psy lub koty.

OPRACOWANIE: WSSE Lublin
 
 
     
panna 

Dołączyła: 22 Wrz 2010
Posty: 83
Skąd: Polska
Wysłany: 2010-10-19, 23:04   

Zauważcie, że nie tylko podczas wesel jest praktyką przygotować kilka dni wcześniej niektóre potrawy, które podaje się niezbyt świeże.
 
 
     
Monis 

Dołączyła: 01 Wrz 2010
Posty: 51
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-21, 21:02   

jeśli nie zamawia się jedzenia z jakiejś firmy, to trzeba trafić na dobrą restaurację, czy gdzie przygotowujemy wesele. a często jest tak, że te firmy chcą iść po kosztach, czyli po jakości posiłków. zatrucia pokarmowe są częste po weselach niestety...
 
 
     
WIDEOFILM 
Krzysztof


Wiek: 64
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 14
Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-10-21, 21:07   

Monis napisał/a:
zatrucia pokarmowe są częste po weselach niestety...

Zależy w jakich miejscach są te wesela robione.
Tylko media jakoś niechętnie to nagłaśniają.
 
 
     
panna 

Dołączyła: 22 Wrz 2010
Posty: 83
Skąd: Polska
Wysłany: 2010-10-24, 21:18   

Mi chodzi głównie o potrawy, ciasta przygotowywane przez znajome kucharki, rodzinę. Dużo do gotowania to rozdziela się na kilka dni.
 
 
     
aśka1 
bombelekk

Wiek: 37
Dołączyła: 28 Mar 2014
Posty: 136
Skąd: hajnówka
Wysłany: 2014-04-21, 09:33   

kiedys zawozilam cos dla znajomych na sale patrze a tam szok o godzinie 9 na stole stoi mizeria:/a na niej muchy o zgrozo:(na weselu nie moglam nic tknąć:/robilo mi sie nie dobrze:/
 
 
     
Iwonka 

Dołączyła: 16 Sie 2011
Posty: 24
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-04-21, 20:50   

aśka1 napisał/a:
kiedys zawozilam cos dla znajomych na sale patrze a tam szok o godzinie 9 na stole stoi mizeria:/a na niej muchy o zgrozo:(na weselu nie moglam nic tknąć:/robilo mi sie nie dobrze:/


Az dziwne, że to mogło mieć miejsce w ówczesnych czasach...nie zdziwiłabym się, gdyby były to wspomnienia z przed 30 lat, gdzie wesela robiło się w remizach...ale teraz...szok.
 
 
     
aśka1 
bombelekk

Wiek: 37
Dołączyła: 28 Mar 2014
Posty: 136
Skąd: hajnówka
Wysłany: 2014-05-29, 18:47   

no dokladnie:/
 
 
     
rozzmus 

Dołączył: 12 Cze 2014
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-12, 08:44   

Zgadzam się , trzeba mieć zaufanie do osoby która nam przyrządza jedzenie na wesele. Najgorzej to w knajpach bo tam to wcześniej wszystko mrożą i to nie jest pierwszej świeżości na zabawie.
_________________
tutaj darmowy internet
 
 
     
polinka 

Dołączyła: 09 Sty 2015
Posty: 23
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-01-09, 15:31   

To zależy jakie miejsce wybierzesz, warto to wcześniej sprawdzić. Ja nie wyobrażam sobie, aby na moim przyjęciu było odmrażane jedzenie...
_________________
abcslubu.pl - portal ślubny
 
 
     
Wandzik 

Wiek: 34
Dołączyła: 26 Paź 2015
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-11-04, 10:43   

"OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce,mieć zakryte
włosy" - no właśnie: a jak nawet pani Gessler gotuje z tymi lokami w rosole, to mi się słabo robi!
_________________
Miłość chadza krętymi drogami, lecz zawsze trafia do celu
 
 
     
metroz 

Wiek: 36
Dołączyła: 23 Kwi 2014
Posty: 93
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2023-06-24, 11:29   

Zminimalizuje ilość gości. Przyjęcie Zrob kameralne, jednodniowe. Najważniejsze by mieć dobry lokal - ładny sam w sobie, z dobra obsługa i pysznym jedzeniem. Drugi ważny punkt to dobra muzyka - przy ograniczonym budżecie DJ ale jakiś normalny, bez zbędnych gadżetów. Dobry fotograf. Fajne oświetlenie. Dużo swiec. Nie musisz mieć kwiatów. Ale postaw na jakość tych elementów, które wymieniłam wyżej.

Zbędne są wszelkie atrakcje, upominki.

Alkohole zamów w hurtowni http://www.alkoparty.pl/wina Jak tutaj.
 
 
     
szrek 

Dołączył: 10 Lis 2022
Posty: 31
Skąd: Poznań
Wysłany: 2023-08-26, 15:18   

Wszędzie gdzie jest kontakt z żywnością, ale również w toaletach i łazienkach warto zainstalować dozowniki, które ułatwią zachowanie czystości i higieny. Pomijam obostrzenia związane z pandemią, które niejako wymogły na nas większą dbałość o czystość i higienę, to można zauważyć, że sami większą wagę przykładamy teraz do czystości. Idealnym partnerem jeśli chodzi o dobrej jakości dozowniki do mydła, papieru toaletowego, ręczników papierowych, środków czystości czy profesjonalnej chemii do sprzątania jest firma Eko Higiena, która kompleksowo wyposaży nie tylko gastronomię, ale też szkoły, urzędy czy placówki służby zdrowia.
 
 
     
PannaNieMloda 

Dołączyła: 22 Lis 2021
Posty: 1741
Skąd: Opolówek
Wysłany: 2024-03-31, 16:39   

Wyszukuję sklepu, w którym znajdę kompleksową ofertę odzieży ochronnej dla pracowników mojej firmy, uwzględniającą różnorodne potrzeby dotyczące bezpieczeństwa i wygody noszenia. Czy ktoś mógłby polecić mi sklep, który oferuje wysokiej jakości produkty w przystępnych cenach? https://anco.com.pl/pl/c/Lekkie/323 co sadzicie o tej ofercie ?
 
 
     
Tagi: zasady :: higiena :: brudy
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 14